Cápafogas homokkő

Ľutujeme, táto stránka je dostupná len v Maďarčina, Angličtina (Americká) a Nemčina. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in this site default language. You may click one of the links to switch the site language to another available language.

A Paratethys – az egykori trópusi sekélytenger partszegélyi övezetében, 23 millió éve halmozódott fel az a homokkő, mely a geológiai tanösvény elején fogadja a látogatókat. Jellegzetes zöld színét a glaukonit ásvány 5%-ot meghaladó feldúsulása okozza, áthalmozott, régebbi korok kőzeteiből sodorták össze az alsó miocén áramlatok. De más is összesodródott itt a partszegélyi környezetben, a cápafogaktól hemzsegő, és ráják, delfinek, tengeri tehenek, krokodilok összemosott csontjait tartalmazó „cápafogas réteg”.

Cápafogas homokkő
Cápafogas homokkő

A népi fantázia leleményes, az előkerült cápafogakat a helybéliek megkövesült madárnyelveknek nevezték el és ekként árusították is a területre vetődőknek, egészen a múlt század közepéig. Szerencsére a védelem időben közbeszólt, a lelőhely megmaradt, feltárása pedig száz év után folytatódott. Legújabb feldolgozása 19 cápa nemzetség jelenlétét mutatta ki az összemosott, áthalmozódott maradványokból.

Tengeri élőlények táplálkozásnyomai láthatók a geológiai tanösvényen található, vulkáni ártufa által vonszolt homokkő-konglomerátum tömb felszínén, bizonyítva a tengerpart egykori jelenlétét. Album a bioeróziós nyomokról.

Print Friendly, PDF & Email