Ősmenyét-félék találkozása a látogatókkal

Jól indult augusztus első szombatján az új garantált program. A hatalmas hőség ellenére 80 érdeklődő vett részt az első, a bükkábrányi ősfáknál induló tematikus vezetésen. Szeretettel várjuk augusztus minden hétvégéjén a látogatókat!

Augusztusi garantált túrák

Kép 7 / 7

Augusztusi garantált túrák

Emlékeztetőül

Augusztusban érdemes a hétvégi harangszóra figyelni az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál, hiszen péntektől vasárnapig minden hétvégén déli különleges ősvilági túrák indulnak az Ősfenyő belépő fogadóépülettől. A másfél órás vezetett túra során a bükkábrányi ősfáktól a miocén erdőn keresztül a geológiai tanösvényen át ismerkedhetnek meg az érdeklődők a terület páratlan földtani örökségével.

Az ősvilági túrán a geológiai tanösvényre váltott jeggyel lehet részt venni, külön díja nincs. 

Tudta?

2017-ben éppen 10 éve, hogy a bükkábrányi bányában mintegy 60 méter mélyen előkerültek azok az ősfák, amelyek egy része az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen ma is megtekinthetőek. A bükkábrányi lelet őslénytani világszenzáció, hiszen szerves anyagként maradt meg a 300-400 éves korukban elpusztult fák néhány része. Az 5-6 méter magas, 1,5-3 méteres átmérőjű tizenhat fatörzs eredeti, álló helyzetében konzerválódott, ebből 5 db Ipolytarnócon, további 3 pedig Miskolcon, a Pannon-tenger Múzeumban látható. Az évfordulóhoz kapcsolódóan szeptember közepétől november végéig színes programokkal várja az érdeklődőket mind a két bemutatóhely. 

Print Friendly, PDF & Email