Ősz Ipolytarnócon a bükkábrányi ősfák jegyében

Jön az ősz? Sebaj, Ipolytarnócra ősszel is érdemes ellátogatni.

2017-ben éppen 10 éve, hogy a bükkábrányi bányában mintegy 60 méter mélyről előkerültek azok az ősi mocsárciprusok, amelyekből öt az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen, három a miskolci Pannon-tenger Múzeumban ma is megtekinthető. A bükkábrányi lelet őslénytani világszenzáció, hiszen szerves anyagként maradt meg az egykor a Pannon-tenger partján álló 300-400 éves korukban elpusztult fák néhány része. Az 5-6 méter magas, 1,5-3 méteres átmérőjű tizenhat fatörzs eredeti, álló helyzetében konzerválódott.

Az évfordulóhoz kapcsolódóan Ipolytarnócon már augusztusban elkezdődtek a bemutató programok óriási siker mellett, hiszen minden hétvégén többszázan voltak kíváncsiak a témához kapcsolódó tematikus túrákra. Az igazi programkavalkád azonban csak szeptember közepén, a Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódóan kezdődik. A szervezők filmvetítésekkel, gyerekfoglalkozásokkal, VR szemüveges bemutatókkal idézik meg a 7 millió évvel ezelőtti Pannon-tenger / Pannon-tó világát, minden hétvégére más-más programot kínálva, egészen október végéig. A rendezvények sora azonban itt nem áll meg, hiszen a kínálat szeptember 10-től Galbács Tamás fotókiállításával, szeptember 23-án pedig Palóc Termelői Nappal is kiegészül, ahol a környék kézműves helyi termelői, termékei mutatkoznak majd be a természetvédelmi területen.

Palóc Ternelői Nap
Palóc Ternelői Nap

Az MTA SZTAKI szakmai támogatásának köszönhetően szeptember közepétől négy érintőképernyős terminál segít játékos formában feldolgozni a látottakat minden korosztály számára. A GUIDE@HAND BNPI alkalmazásban pedig szintén szeptember közepétől játékos feladatok várják az okostelefonnal, tablettel érkezőket. Érdemes azonban az alkalmazást már otthon letölteni, mivel Ipolytarnócon az élményre váló ráhangolódást segítendő nincs térerő – az applikáció azonban a letöltés után offline is működik.

GUIDE@HAND Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
GUIDE@HAND Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Mindezekhez kapcsolódva a családi kirándulást tervezők és a csoportok számára is jó hír, hogy az őszi időszakban az 4DX mozivetítés és a kombinált belépők díját is csökkentette a területen a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága.

Print Friendly, PDF & Email