Ipolytarnóc télen

Idén először hosszított nyitva tartással, egészen december 3-ig volt látogatható az Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi terület, azonban 2017. december 4-től 2018. február 28-ig a folyamatos nyitva tartás szünetel, összesen négy alkalommal, négy különleges túra erejéig nyit ki az Ősfenyő Belépő látogatóközpont.

Ipolytarnóc télen
Ipolytarnóc télen

A korábbi években a terület téli bezárásának elsődleges indoka a természet nyugalmának a biztosítása volt – idén azonban a minőségfejlesztés érdekében zár be a bemutatóhely.

Ipolytarnóc télen

A terület működtetője, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a turizmusban dolgozó munkatársai részére idén télen egy komplex gyakorlatorientált képzési programot indít, amelyben az Ipolytarnóci Ősmaradványok munkatársai is részt vesznek. A képzési program első elemeként november közepén már látogatást tett a csapat a miskolci Pannon-tenger Múzeumban (a bükkábrányi ősfák egyik része ugyanis Ipolytarnócon, mások Miskolcon kerültek bemutatásra), ahol a múzeum munkatársai egy tárlatvezetéssel összekötött fél napos programban mutatták be a saját kutatásaikat és az általuk használt interpretációs módszertani technikákat. A képzés további alkalmain a vendégelégedettség növelését segítő személyiségfejlesztő tréningek, terepi programok, valamint informatikai oktatásra is sor kerül. A képzési sorozat vizsgával fog zárulni kora tavasszal.

Ipolytarnóc télen
Ipolytarnóc télen – kollégák

A zárva tartás ideje alatt egyéb minőségjavító fejlesztésekre is sor kerül. Megújul a 17 millió éves lábnyomokat bemutató nagycsarnokban található kiállítás, valamint bővül az itt kínált egyéb programok száma. Párhuzamosan a GUIDE@HAND Bükki Nemzeti Park Igazgatóság alkalmazásban elérhető, offline is használható többnyelvű audioguide rendszerben elkészül a teljes tanösvényhálózat bemutatása és a szükséges QR kódok kihelyezése. Szintén az applikáción belül pedig elkészül egy gyerekeknek összeállított kalauz is a tanösvényhálózat felfedezésére, számos játék beépítésével. Mindezekhez kapcsolódva a látogatások tervezhetőségét online jegyfoglalási rendszerrel segíti a tervek szerint 2018 tavaszától a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Ipolytarnóc télen
Ipolytarnóc télen
Print Friendly, PDF & Email