Ősvilági túrák

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Augusztusban érdemes a hétvégi harangszóra figyelni az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál, hiszen péntektől vasárnapig minden hétvégén déli különleges ősvilági túrák indulnak az Ősfenyő belépő fogadóépülettől. A másfél órás vezetett túra során a bükkábrányi ősfáktól a miocén erdőn keresztül a geológiai tanösvényen át ismerkedhetnek meg az érdeklődők a terület páratlan földtani örökségével.

Ősvilági túrák? Hogyan vehetek részt a programon? 

Az ősvilági túrán a geológiai tanösvényre váltott jeggyel lehet részt venni, külön díja nincs. 

Szükséges-e előzetes regisztráció?

A várható nagy érdeklődésre való tekintettel a programra érdemes előzetesen regisztrálni az alábbi űrlap kitöltésével. 

Kérdése van? Keressen minket! 48 órán belül válaszolunk!

Tudta?

2017-ben éppen 10 éve, hogy a bükkábrányi bányában mintegy 60 méter mélyen előkerültek azok az ősfák, amelyek egy része az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen ma is megtekinthetőek. A bükkábrányi lelet őslénytani világszenzáció, hiszen szerves anyagként maradt meg a 300-400 éves korukban elpusztult fák néhány része. Az 5-6 méter magas, 1,5-3 méteres átmérőjű tizenhat fatörzs eredeti, álló helyzetében konzerválódott, ebből 5 db Ipolytarnócon, további 3 pedig Miskolcon, a Pannon-tenger Múzeumban látható. Az évfordulóhoz kapcsolódóan szeptember közepétől november végéig színes programokkal várja az érdeklődőket mind a két bemutatóhely. 

 

Print Friendly, PDF & Email