Ősz Ipolytarnócon a bükkábrányi ősfák jegyében

Leider ist der Eintrag nur auf Ungarisch verfügbar. Der Inhalt wird unten in einer verfügbaren Sprache angezeigt. Klicken Sie auf den Link, um die aktuelle Sprache zu ändern.

Jön az ősz? Sebaj, Ipolytarnócra ősszel is érdemes ellátogatni.

2017-ben éppen 10 éve, hogy a bükkábrányi bányában mintegy 60 méter mélyről előkerültek azok az ősi mocsárciprusok, amelyekből öt az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen, három a miskolci Pannon-tenger Múzeumban ma is megtekinthető. A bükkábrányi lelet őslénytani világszenzáció, hiszen szerves anyagként maradt meg az egykor a Pannon-tenger partján álló 300-400 éves korukban elpusztult fák néhány része. Az 5-6 méter magas, 1,5-3 méteres átmérőjű tizenhat fatörzs eredeti, álló helyzetében konzerválódott.

Az évfordulóhoz kapcsolódóan Ipolytarnócon már augusztusban elkezdődtek a bemutató programok óriási siker mellett, hiszen minden hétvégén többszázan voltak kíváncsiak a témához kapcsolódó tematikus túrákra. Az igazi programkavalkád azonban csak szeptember közepén, a Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódóan kezdődik. A szervezők filmvetítésekkel, gyerekfoglalkozásokkal, VR szemüveges bemutatókkal idézik meg a 7 millió évvel ezelőtti Pannon-tenger / Pannon-tó világát, minden hétvégére más-más programot kínálva, egészen október végéig. A rendezvények sora azonban itt nem áll meg, hiszen a kínálat szeptember 10-től Galbács Tamás fotókiállításával, szeptember 23-án pedig Palóc Termelői Nappal is kiegészül, ahol a környék kézműves helyi termelői, termékei mutatkoznak majd be a természetvédelmi területen.

Palóc Ternelői Nap
Palóc Ternelői Nap

Az MTA SZTAKI szakmai támogatásának köszönhetően szeptember közepétől négy érintőképernyős terminál segít játékos formában feldolgozni a látottakat minden korosztály számára. A GUIDE@HAND BNPI alkalmazásban pedig szintén szeptember közepétől játékos feladatok várják az okostelefonnal, tablettel érkezőket. Érdemes azonban az alkalmazást már otthon letölteni, mivel Ipolytarnócon az élményre váló ráhangolódást segítendő nincs térerő – az applikáció azonban a letöltés után offline is működik.

GUIDE@HAND Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
GUIDE@HAND Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Mindezekhez kapcsolódva a családi kirándulást tervezők és a csoportok számára is jó hír, hogy az őszi időszakban az 4DX mozivetítés és a kombinált belépők díját is csökkentette a területen a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága.

Print Friendly, PDF & Email